Wij hebben een vrijstaande woning met een inhoud van c.a. 800 m3 gebouwd in een gasloze wijk en wonen hier sinds juni 2010 in. De (isolatie) Rc waarden variëren van 5,5 tot 6,5. De woning is voorzien van drievoudig glas (driedubbel glas), Lucht WTW, douche WTW en heeft daarmee een EPC lager dan 0,5. Overal ligt vloerverwarming m.u.v. slaapkamers, deze zijn voorzien van Jaga convectoren.
Warmtepomp is een Nibe F1245PC 8 kW. Dit is een combiwarmtepomp met geïntegreerde boiler van 180 liter en een geïntegreerde koel-unit. Deze draait op een gesloten bron van 3 lussen van 90 meter diep. Er zijn geen extra cv-pompen geplaatst. Er is een buffervat van 200 liter in het systeem opgenomen. De elektrische bijverwarming geforceerd uitgeschakeld.
Dit is de woning nog in aanbouw:
Hallo Yde,
BeantwoordenVerwijderenMooi huis man ! Ik had nog nooit van een gasloze wijk gehoord ! Driedubbel glas zie je nog niet vaak in NL, in Scandinavië is het vrij normaal in modernere huizen.
Driedubbel glas vonden wij te duur worden, dus hebben we "slechts" dubbel HR++ glas. :)
Ons huis is ook gasloos en wel een beetje vergelijkbaar met dat van jullie.
We hebben 4 jaar geleden "een âld spulsje" gekocht waar twee antieke oude mensjes in woonden, het hele huis halfsteens muren en ongeïsoleerd, ze stookten zich blauw op petroleum...
Het was het beste om de hele zaak plat te schuiven, maar dat heb ik niet gedaan, het bintwerk is blijven staan, de rest heb ik in de afgelopen 4 jaar zelf vernieuwd.
De helft van het schuurgedeelte is woongedeelte gemaakt, de kamer in het voorhuis moet nog. sinds kort wonen we in het gedeelte wat af is, alles, behalve de woonkamer dus. deze is in het voorhuis en hier is nog maar weinig aan gedaan.
Ik heb gekozen om de boel erg goed te isoleren met 20 cm dik EPS-schuim rondom (Rc van 6,9 rondom, HR++ glas overal)
In deze "piepschuim-iglo" heb ik een 15 cm dikke "zwevende" betonvloer gestort met vloerverwarming op 10 cm gegalvaniseerde betonijzermatten. (beton-kern-activering)
We hebben een grote stork WTW-unit voor de ventilatielucht aangestuurd door een CO2-meter.
Onze Danfoss warmtepomp is puur voor de vloerverwarming, de extra elektrische bijverwarmingsstappen heb ik uitgeschakeld.
We hebben twee gesloten HDPE-lussen van 120 meter diep in de tuin, de grond is hier erg gunstig vertelde de bronboorder mij, 120 meter puur grof zand. Hij moest alleen op 100 meter diepte door boomstammen heen boren !
Na bijna 4 jaar in woon-unit's achter de boerderij te hebben gewoond, wonen we nu IN de boerderij en moet alle techniek zich bewijzen.
De warmtepomp leren kennen en goed instellen lijkt redelijk te gaan, alleen schakelt hij m.i. wel vrij vaak aan en uit.
Bij 6 gr. buitentemp. draait hij 12 minuten en is dan 71 minuten uit.
Ik heb de stooklijn op 23 graden aanvoertemp. voor de vloerverwarming staan bij 0 graden buitentemp., vrij laag, maar tot nu toe houdt hij de temperatuur in huis aardig op 20 graden.
Omdat in de woonkamer de vloerverwarming nog is uitgeschakeld mist de warmtepomp nog ongeveer 50 m2 oppervlak.
Onze keuken is 5,5 meter hoog met een vide, hier is het vloeroppervlak (35 m2) in verhouding met de inhoud natuurlijk vrij klein, toch lijkt het goed te gaan.
Ben benieuwd hoe het zal gaan als het echt winter wordt straks...
Groeten,
Andre
Hoi André,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je reageert.
Alleen heb ik je email adres niet, als je me een mailtje stuurt, kunnen we het er nog eens over hebben.
Groet, Yde
yde.ypma@gmail.com